surFer műcsaliszabadító


 A leghatékonyabb műcsaliszabadító eszköz az összes eddigi megoldás közül, a pergető táska nélkülözhetetlen része. 2014-ben találta fel Tadeusz Zacharkiewicz lengyel sporthorgász és asztalosmester. Sokat foglalkoztatta a gondolat, hogy miként lehetne minél több elakadt pergetőcsalit megmenteni horgászatai alatt. A hobbinak indult ötletből mára jelentős vállalkozás lett és a világon Alaszkától Kamcsatkáig a legtöbb országba  eljutott.

  Magyarországon öt éve láttam meg benne a fantáziát és mára már elmondható, hogy sikerrel ültettem el a köztudatba ezt a szenzációs találmányt. Azok a pergető sporttársak, akik megvásárolták, már valószínűleg számos megmentett wobblert, támolygót, gumihalat és mindenféle rablóhalas műcsalit visszaszereztek vele, ezáltal óvva a környezetet és pénztárcájukat. Gyakran hallom vissza, hogy ,,bárcsak már rég megvettem volna!" Nos igen, ez egy olyan termék, amelyet minél később szerzünk be, annál többe fog kerülni...Minden horgászatomra magammal viszem, mert én is megtapasztaltam, hogy nélküle sokat veszíthetek. Nemcsak bőven behozta már az első napokban az árát, de a megmentett műcsalijaim értéke öt év használat alatt már százezrekben mérhető. Ezen túlmenően örömmel látom, hogy számos régi,  mára már beszerezhetetlen csalim a táskámban vár újabb bevetésre az akadók helyett. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a ragadozók főleg a védett rejtekekben lesnek táplálékukra, így sokkal bátrabban kereshetjük őket ott egy surFer szett adta biztonság tudatában.  Sokkal több szép fogásban és élményben lehet részünk, ha lapul egy ilyen elmés szerkezet a zsebünkben. Érdemes arra is gondolni, hogy szerencsés esetben egy pergetés megkezdése elején megtalálva azt a műcsalit, amely adja a halat, jobb nem beszakítani a további jó fogások érdekében.

 A surFer évente több pergetőverseny szponzora volt eddig is és lesz a jövőben is. Általában a legnagyobb halat kifogó szerencsés és ügyes horgász díja a rangos megmérettetéseken (Pl. Balzer Kupa RSD). A 2018-as Balaton-Rapala kupán egy valóban egyedi 24 karátos színarannyal fújt és tükörpolírozott surFer volt a különleges díj. A surFer használói részére folyamatos szakmai segítséget nyújtok ellátva őket hasznos tanácsokkal, tippekkel. Az öt év rendszeres használat alatt sokat tapasztaltam a surFer használata közben, melyet egy használati tájékoztató sem tud úgy átadni, mint amikor én megosztom az ötleteimet, tippjeimet a sporthorgász társaimmal. Miben rejlik a surFer különlegessége?


 Minden eddigi csalimentő működésével ellentétben egy forradalmi ötletet testesít  meg. A surFer különleges és zseniális kialakításánál fogva úgymond magába öleli az elakadt műcsalit és jellemzően az elakadt horog szárát ragadja meg. Más eszközök majdnem mindig, szinte kivétel nélkül szabadon lógó horgot fognak. Mivel az elakadt és szabad horog között húzásra fizikai feszültség keletkezhet a műcsali testében, az finom balsa esetében elrepedhet, eltörhet vagy a beöntött bekötőszem kiszakadhat. Így hiába mentettük meg a drága kincsünket, használni többet nem tudjuk. A surFer minden típust sikerrel ment, legyen az wobbler, jerk, swimbait, támolygó, körforgó, twister, gumihal stb.

Elnevezése a ,,biztos vas", ,,sure Ferrum" szóösszetételből fakad.Hatékonysága:


 Tapasztalataim alapján csónakból az elakadások 99%-a megmenthető, partról 65% feletti ez az arány. Parti mentésnél a víz mélysége illetve az elérhető lejtési szög, illetve folyami horgászatnál a sodrás erőssége szab határt. Használata egyszerű, csak némi rutint igényel. Minél többet mentünk vele, annál nagyobb gyakorlattal tudjuk megoldani az esetenként rafinált akadók által okozott feladatot is. Különlegessége, hogy egyedül a surFer képes horizontális mentésre, amikor partszéli fára, bokorra vagy nádra dobunk. A mentés menete a második videón látható a VIDEÓK menüpont alatt.


A surFer paraméterei:

Anyaga: rozsdamentes német acél

Dimenziói: 135 mm x 90 mmx 4 mm

Terhelhetősége: 120 kg

Súlya: 100 gr

Felületi kidolgozása: titán hatás

Gyártása: CNC gépi és kézi polírozás

Származási és gyártási hely: LengyelországHasználata


 Elakadás után lazítunk a horgászzsinórunkon és kis fület képezve alulról felfelé átbújtatjuk a surFer közepén lévő ferde résen. A túloldalon megfogjuk a hurkot és a két fix fülecskével fedett keskeny résen áthúzzuk a zsinórunkat. Ezáltal a surFer a zsinórunkra kerül úgy, hogy előre néz a szélesebb része a csúcsán lévő ,,V" alakú vájattal. Feszesen tartva horgászzsinórt, botunk megemelésével megpróbálunk minél nagyobb lejtési szöget elérni, miközben leengedjük a surFert az elakadt műcsaliig. Érezni lehet, ahogy leér és rácsúszik a wobblerünkre. Finom visszahúzással tapasztalható, hogy ráfogott-e a horog szárára vagy akadályba ütközött, illetve visszacsúszott-e felénk a műcsaliról a főzsinórra vagy az előkére. Nem elég, ha csak kapcsot fog, sőt abból gondunk lehet... Amennyiben stabilan megragadta a horogszárat, fokozatosan kifejtett húzóerővel próbáljuk meg kihúzni az akadóból a műhalunkat ügyelve arra, hogy a horgászzsinórunk végig feszes legyen. Ha van társunk, egszerűbb, ha ő tartja a botot és emeli a spiccet, mert így csak egy dologra kell koncentráljunk, hogy rájátszuk a surFert az elakadt wobblerre. Előfordulhat, hogy az akadó vagy a sodrás lebillenti a surFert a zsinórunkról. Ebben az esetben óvatosan húzzuk vissza a surFert a víz felszínéig, hogy meggyőződjünk annak helyes pozíciójáról. Lebillenés esetén vissza kell állítsuk a helyes pozíciót és újból leengedni a surFert. Érdemes több pozícióból megpróbálni a mentést, hogy biztosítsuk az eszköz számára az akadálymentes, egyenes utat a wobblerünkig. Csónakból egyszerűbb a mentés, mert általában az akadót jól körbe tudjuk járni és biztosan találunk olyan pozíciót, ahonnan sikerrel menthetünk. Érdemes már az elakadást követően az akadó túloldalán horgonyoznunk, leképezve tükörképünket, mivel előfordulhat, hogy a kagylós torzsára feszülő finom horgászzsinórunk esetleg elnyesődik az akadón.

 Folyón mindig a folyásiránnyal szemben, feljebb horgonyozva használjuk ki a sodrást, ami segíti a surFert a mélybe való lejutásnál és ott is törekedjünk a kb. optimális 40-60 fokos szög elérésére. Soha ne álljunk az akadó fölé, mert nem lesz hatékony a mentés, a sodrás eltolhatja a surFert a műcsalitól.

 Nagy vertikális harcsázó wobblerek vagy csukás jerk csalik esetén is van kézenfekvő megoldás. Ilyenkor javasolt egy ZECK Twist Lock Snap 120 Kg-os kapocs használata. Ebben az esetben a kapocs szemét fogja meg a surFer és a kulcskarika fog kinyúlni és elengedni. Ezáltal csak a horgunk marad bent, de jó esetben az akadóból előbb szabadul a horoggal a műcsalink. Házilag és elkészíthetjük. (Legutolsó bemutató anyag a ,,Videók" menüpont alatt).
Kiegészítők


Zsinór

A surFer elmaradhatatlan része és hatékony működésének alapfeltétele az erős, vékony sűllyedő zsinór. Hosszas keresés és számtalan teszt után a gyártó kimondottan a surFer paramétereihez választotta ki. Fontos szempont volt, hogy a zsinór a lehető leghatékonyabban támogassa a mentési folyamatot, együtt mozogjon az eszközzel és hosszú távon bírja a terhelést, környezeti behatásokat.


A zsinór paraméterei:

Hossz: 25 m

Átmérő: 1,5 mm

Szakítószilárdság: 130 kg

Anyaga: Trilene

Fonása: Körfonott

Származási és gyártási hely: U.S.A.


Feszítő-zsinórtároló

A surFer szett az eredeti, ergonomikus és kis helyen tárolható fa feszítő-zsinórtárolóval teljes. Ezzel a tartozékkal kényelmesen és stabilan ki lehet húzni az elakadt csalit anélkül, hogy a surFer zsinórja megvágná a kezünket. A teljes szett egy pergető táska kis oldaltasakjában vagy zsebben is kényelmesen elfér, és összesen csak 160 grammos súlyával sem kényelmetlen magunkkal vinni.


A feszítő-zsinórtároló paraméterei:

Anyaga: fenyőfa

Gyártása: CNC gépi és kézi csiszolás

Dimenziói: 175 mm x 60 mmx 9 mm

Súlya: 30 gr

Felületi kezelése: méhviasz, lenolaj.

Származási és gyártási hely: Lengyelország

ÁSZF és Adatvádelmi tájékoztató